Mărgăritare versificate · Mărgăritare-confesiuni, de ieri și de azi

Fumul tineretilor nebune

Știți ce? M-am săturat să uit de mine,
Să uit că sunt intreagă și completă,
Că n-am nevoie de iertări si-ar fi mai bine
 Să-mi pun nepotrivirile in eprubetă!

 

Torn peste ele ce s-o nimeri,
Acid sau bază după caz sau faptă,
Experimente poate le-oi numi,
Deși, va zic, doar fum o sa se vada.

 

Caci fum ramane-n urmă dacă vrei
Sa ai privire înainte îndreptată,
Să nu fii hrană pentru vreo doi lei,
Ce au nevoie mai mereu de-o prada.

 

Si cum din ceata deasa sau chiar fum,
Văd soare strălucind ca o vacanță,
Imi vad de viata și de al meu drum
Cu drag, iubire multă și speranță.

 

Ieri, am primit o vizită incertă,
Trădări și caracter dual vedea in mine,
I-am pus in suflet altă eprubetă
Si l-am rugat sa toarne cat mai bine

 

Cate substante vrea, ca e ofertă.
A pus in ea, cu grija, ce a stiut:
Ceva fierbinte,  stare desuetă,
O indiscretie de o zi, de netrecut,

 

Un flirt tardiv, o indignare vie,
O supărare nouă, dar și una veche
Si-am devenit ceva ce n-o să-nvie
Nicio durere dintr-un gând pereche.

 

Mă va trimite in zări indepărtate,
Nu vom mai  presara sare  pe rană,
Vom fi doar fumuri din țigări uitate,
In colț de tabacheră demodată.

 

Inchidem catastife cu memorii vii,
Vom pune praful peste ele și  uneori chiar scrumul,
Si vom zambi usor cum fac nebunii,
Acelor tinereti inamorate, plutind usor ca fumul
…..unor experiențe…. eșuate!

 

 

Viața e ca un fum. Trece un-doi. Multă vreme am trăit cu resentimente, cu oameni agățați în amintirile mele, cu vorbele unora, cu vorbele altora, cu  păreri de rău, cu zambet cald pe alocuri, cu bune, cu rele, cu ghinion sau noroc. Pentru cativa oameni din viața mea sunt doar fum, poate nici atat. Nu-i nimic. Plutesc și eu pe lângă ei, după cum merit. Nu am amnezii, ci doar conștientizez acut ca iubesc viața. E păcat sa o irosesc  cu resentimentele altora. Ce e făcut, omorât rămâne! Sunt un chip între alte chipuri.  Scriu vorbe, spun povești, unele adevărate, altele nu, dar mereu asumate. Am o mie de ani. Din ei cel mai mult am invatat ca cel mai rău lucru posibil după boală și ne-iubire e să iți fii dușman ție! De aici multe greseli. Aleg ca in cealaltă mie de ani, dacă mi-i ingaduie Dumnezeu, sa nu imi mai fiu dușman, cu tot ce inseamna asta – uitare, asumare, iertare, trait in prezent, nu trecut, cu gand bun spre oricare om intalnit in viața mea și de i-am fost urât sau frumos, în definitiv, pentru multi am avut, măcar o vreme, drag și emoții fine. N-as  putea face asta singura, fără Mihai, care dincolo de faptul ca imi e iubit și sot, imi e prieten, poate singurul prieten care mă acceptă cu toate nebuniile mele. N-as fi putut daca nu as fi inteles, in timp, si chiar clipă de clipă, ca niste mici revelații, că există viață și dincolo de tinereti zbuciumate. Si, stiti ceva? Pot fi chiar fum. Nici nu conteaza, conteaza sa plutesti măcar o vreme, nu doar sa te evapori. Oricum se va intampla si asta..cândva.
Deseori revin cu lucruri care par din acelasi film. Culmea, doar eu sunt constanta, partenerul de gand nu e mereu acelasi. E suficient un semn dinspre ..și mă trezesc in cuvinte care seamănă între ele, insistand pe anumite idei ce nu trec dincolo de ele.  Mi-am invatat lectiile, dar, uneori, imi inspira aceleasi litere ce se aduna la un loc. Tot e bine, sunt constantă. Cam așa e și soțul meu care mereu găsește modalitatea să-mi îndulcească trăirile, stările proaste provocate de alții sau chiar de mine dar numai pentru ca am lasat din nou sa se scoata raul din mine.  Am vrut sa rad de găselnița lui de a-mi dedica aceasta melodie, pe care, spre rusinea mea, n-o știam. Am dorit să-i spun  ca e cam demodat, dar după ce am ascultat versurile, mi-am inghițit cuvintele și supărările. Pe loc.

 

 

 

 

22 de gânduri despre „Fumul tineretilor nebune

  1. Tu esti parfum de femeie puternica ce iși are inca experientele in derulare, voi doi va purtati eprubete cu esente puternice și deja aveti…rod parfumat.

  1. Da, nici eu nu stiam cantecul acesta, dar m-a tulburat ascultandu-l. Sa stii ca eu am avut o obsesie pentru chimie. Chiar si eu mă bucur ca am facut acest experiment de cuvinte. Te imbratisez, azi m-ai facut sa rad cu sufletul.

 1. Important e că, acum, ai lângă tine tot ceea ce aveai nevoie, un punct de sprijin, care îţi e şi motiv de zile frumoase. 🙂

  1. Da, cred totuși că puteam lăsa doar poemul. Cuvintele care il insotesc e doar o nevoie a mea de a sublinia ceva si de a incheia un subiect care dureaza de la inceputul lui decembrie trecut.

   1. Aşa am crezut când am deschis articolul, că sunt doar versuri, dar, surpriză! Eu aş fi făcut două articole, dar tu eşti obişnuită să scrii mai mult, mai detaliat, mai complet. Fumul se risipeşte, uneori, nu rămâne în urma lui nici aromă, nici iz… 🙂

   2. ..da, am ales eu sa inchei astfel un subiect care nu mai merita dezbătut și am făcut 2 în 1. De la o vreme am altă fixație: plutirea, zborul liniștit cu toate formele lui. Fum devine orice amintire, chiar si ce scriu eu acum, peste un minut e doar o adiere de gand care a continut o idee palpabilă. Dar gata, trecem la altele, iar daca revin, inseamna ca ori se mai consumă ceva, ori sunt defecta. Asta la subiectul amorului de tinerete..

  1. ..că trebuie sa scriu iute altceva să echilibreze starea. Esti prea generoasa. Eu am incheiat un subiect, cel putin sper. Mi-ar plăcea să cred că i-am dat un final bun. Te pup, fata pălăriilor, al lacului de unghii albastru și al movului moale din mohairuri literare.

 2. Te-ai transformat, fuior de fum,
  Cu consistență parfumată,
  Cu zborul lin, peste un drum
  Din amintiri de altădată.

  Și-ți porți fuiorul în șirag,
  Sau destrămat în cețuri fine,
  Către acel ce îți e drag
  Și stă alăturea de tine.

  E doar un fum, o amintire,
  Ce va pieri odat’ cu zorii,
  Iar dimineața-n devenire
  Va-mprăștia, pe cer, toți norii.

  Doar fumul este legătura cu melodia ce urmează, dar acest cântec face parte din lista celor tare dragi mie.
  https://youtu.be/aJh8U1ZArvA

 3. Iubesc melodia asta si nu numai. Am și un cd pe undeva prin casa, chiar nu l-am ascultat demult.

  Sunt fum din opere complete
  Care s-au vrut a fi citite
  Dar au sfârșit in eprubete
  Experimente ..șubrezite
  Ale-unor vremuri cam incerte
  Norocu-acestora…concrete.

  Morala-i simplă și chiar clară
  De nu ai prins trenul cel bun,
  Din prima, poate nu e gara
  In care vei intra oricum,
  Dar nu cand vrei,ci doar in clipa
  Cand vei pricepe rostul tău,
  Si cand din fum ii vezi aripa
  Sortitului, din drumul tău!

Comentariile sunt închise