Mărgăritar publicitar

DIY, jocul pentru acasă al copiilor… mari

-Casa ta pare ca un joc de copii mari!, îmi spunea, deunăzi, o prietenă. E luminoasă și accesorizată inedit, dar cel mai drăguț lucru e că îmi imaginez cum ați stat și ați asamblat fiecare obiect făcându-l să capete noi semnificații. Voi chiar ați făcut totul singuri?

Nu, evident că nu! Mai ales, la început. Am avut îndrumători, din toate părțile, dar m-au învățat tot. Despre unelte, materiale, montaj, finisări, iar când ai proiect pe termen lung, nu știi niciodată când ai bani în pungă și vrei cu tot dinadinsul o locuință să semene cu tine, primești lecții și le pui în practică. Râzi de mori, însă, de mă vezi cu mașina de șlefuit și mască pe figură. Nu mă vedeai în postura asta, nu?

Mereu m-au fascinat echipele acelea care vin, scanează locul, pe tine, descarcă camionul de materiale și, într-o săptămână, îți dau la cheie spațiul, de zici că l-a vizitat vrăjitoarea Samantha. Ei bine, în cazul nostru, enunțul e pe jumătate adevărat. Echipă am făcut cu bărbatul meu, cu Diego, cu bugetul restrâns, și cu determinarea. Mașina acestui mare reprezentant de accesorii și decorațiuni interioare mi-a adus, la poartă, tot ce comandasem on-line, dar Samantha am fost eu. În timp. M-am documentat, însă, cât să-mi ajungă o viață.

sursa: casoteca. ro

Acum, povestesc „cu inima ceea ce am aflat cu mintea” și cu experiențele mele, dar am remarcat cu bucurie un lucru: „finisajul de excepție”. Da, al site-ului Diego, înțelegând, rapid, că nu e suficient să vinzi clientului un produs, ci să-l faci să știe de ce-l vrea,  care îi sunt calitățile. Brandul care se respectă nu aruncă produsul pe piață și îl lasă acolo; îl ia, îl prezintă, îl ocrotește, îl predă cu toată grija și speră în recenzii bune și client mulțumit. De asta la capitolul sfaturi și informații utile, Diego are un roman întreg. Citiți-i, veți afla infinit mai mult.

Artificiile prin care am transformat niște obiecte banale în lucruri cu sens, unice și care mie îmi fac viața mai frumoasă mi-au deschis apetitul nu doar pentru decorare ci și pentru economie. Detaliile sunt, însă, slăbiciunea mea. Nu uit că am făcut renovarea a două spații, iar pe unul l-am început în același timp cu sora mea. „La voi zici că e totul făcut  din fabrică, iar la noi  parcă a fost atelier hand-made, adică ne-am făcut noi cu mâna noastră, dar prea pare  totul …… tulburat!”, se trezește spunând, inspectând spațiul. Ce voia ea a spune era altceva: că noi am muncit, tăiat, măsurat și montat la fel ca ei, dar am ținut cont de indicații și calitatea materialelor. Ei nu! Ce ziceți de pictogramele astea? Utile, nu?

pictograme produs Diego

Însă, cel mai mult am ținut  cont de ceea ce aveam deja. Când ai pereții strâmbi, nu îi acoperi oricum, încercând să ascunzi defectele. E păcat când vezi tapetul acela fabulos, care te scoate din anonimat, pus în valuri, nelipit bine, fără îmbinări perfecte care va spune despre tine că ești neprofesionist sau ai vrut să scapi de corvoadă. Gletuiești pereți, finisezi, șlefuiesti, elimini plusuri, apoi ceri specialiștilor Diego toate cele necesare: amorsă, adezivi, pensule, rolă de presare, indicații precise. O cârpă de șters surplusul, răbdare și ești gata de atac. Așa cum sunt adezivi speciali pentru orice, de la pus faianța si gresia, afară sau în casă, cu rezistență la îngheț sau nu, așa există și pentru fiecare tip de tapet.

adeziv tapet vinyl site diego

Te uiți cum dau împreună, dar te și asiguri că au, în stoc, întreaga cantitate de care ai nevoie. Îmi amintesc de cumnatul meu când a trebuit să pună tapet pe pereți îndreptați cu OSB. Un fiasco, la început. Au știu  cei de la magazinul Diego din Tg Secuiesc, de unde ne-a venit majoritatea comenzilor,  să-l îndrume. A cumpărat ceva ajutător care se punea între placă și tapet. Bine, și tapetul are grosimile lui, al soră-mii era de hârtie, deci era musai nevoie  de maculatură.  Știți cum arată totul? Oglindă. De pe site am aflat că ar fi de evitat încălzirea excesivă sau curenții de aer, în cameră, atunci când faci montajul. Pe asta nu o știam, recunosc. La serviciu, am tapet de vinil. Așadar, indicații bune și go…. do it yourself!

tapet provence diego

Eu urăsc firele, cablurile, tot ce se vede aiurea. De ce să le lași când există plinte și accesorii care te ajută să ascunzi totul ușor, iar spațiul se aliniază, nu mai pare neterminat, strâmb, cu ideea de  „merge si așa”. Exact ca atunci când ai o mochetă perfectă, asortată după cromatica locului, dar o lași pusă în așa fel încât marginile se vor îndoi, iar tu o vei lua în picioare, mereu. Dacă tot le  primești  gata tăiate, solicită și surfilare. Intră în multitudinea de servicii, făcute la sediu, întreabă-i și despre plinte și tot ce te-ar ajuta pe tine să faci, singurel, scena vieții tale. La o cafea, acolo, rezolvi multe amănunte.

5996285699327-pvc-oldoszeres-ragaszto-1kg-01-604x430

Cerințele unui ambient, unde traficul nu e precum un culcuș de pisică, ci poartă amintirea sutelor de pași, e diferit de idealizarea unui produs. Când vrei, cu adevărat, un lucru asigură-te că-l poți adapta nevoilor tale, spațiului pe care-l ai deja. Descoperi, repede, că ar fi păcat să nu ai parte de cei 30 de ani de garanție pentru parchetul laminat woodstep, doar pentru că tu nu ai nivelat pardoseala în așa fel încât să nu existe goluri de aer. Nu știu câți cunosc faptul că el nu se pune direct peste beton, că trebuie să ții cont de umezeală, obsesia mea, iar 48 de ore să-l depozitezi, orizontal, acolo unde faci montajul; că trebuie să pui un suport, și folie anticondens, cumnatul îi spunea „șoric”, voi nu, da? Pentru a păstra simetria e ca un joc de lego, dar ascultând bine instrucțiunile, luând un fierăstrău circular să puteți tăia unele plăci și un ciocănel pentru presare, având grijă la suprapuneri, eu cred că ați putea deveni meșteri de soi.

parchet laminat woodstep diego

Îmi doresc pentru dormitorul-pod un ambient pe stil scandinav. Mă îndrept, așadar, spre un alb la vopsele pe bază de apă. Era fain un parchet laminat antichizat alb, care se montează tot cu un click, dar asta e, avem deja. M-am inspirat din multele fotografii de pe Facebook Diego România, ca exemple perfecte. Sper că și voi, în curând. Un covor tuns în așa fel să arate trideminsional, din gama Tulipo, o plasă antiderapantă, câteva produse de curățenie  și întreținere, tot Tulipo, iar peste ani…… ești încă mulțumit de tine și Diego. Și chiar continui ….. șezătorile.

impulse
covor Tulipo Impulse Tube

Cu o șurubelniță electrică, „o rulotă”, cum spunea bunicul meu ruletei, reușiți, singurei, să faceți semne și să prindeți, ușor, orice galerie sau șină pentru perdea, indiferent că e nevoie de holșurub sau doar „un cui-negresă”. Mie îmi plac galeriile de fier „Bolero” și nu cred că le-ați primi fără instrucțiuni precise; ba, dacă deveniți clientul lor, le puteți achiziționa la reduceri, obținute printr-un card de fidelitate. Primești servicii unice, doar dacă-l soliciți, iar reducerile pot fi la o mulțime de produse, la unele chiar și cu 50%. 18 ani să ai și să citești bine condițiile, că, apoi, primești la noutăți pe mail, cu duiumul. Amuzant, poți plăti cu cardul ce cumperi și poți primi unul că ai făcut-o. Fidelitatea se răsplătește.

 card fidelitate

Pardoseala rezistentă la apă, atât de necesară casei noastre, se poate monta la liberă alegere: bază autoadezivă,  cu bază uscată care se lipește cu adeziv separat, sau care se îmbină cu sistem de click, cum am spus mai sus, iar la final nu uitați de produsul care ajuta la îndepărtarea surplusului, dacă folosiți adeziv. Nu știu dacă vă puteți imagina un stâlp îmbrăcat în Luxury Vinyl Tiles. Sau cada de baie sau un perete întreg. Arată excelent. Am văzut un bar, în Brașov, placat astfel. Eu chiar am nevoie de aceste lucruri și vă asigur ca sunt flexibile, se taie și asamblează ușor. Păstrez și aspectul de lemn, dar și bucuria că nimic nu se umflă de la umezeală.

Senso rustic luxury vinil tiles diego

Va spuneam în articolul trecut, când v-am arătat bucăți din casa mea, ca în zona balansoarului, afară, aș pune o traversă de  iarbă artificială, cu părul lung. M-aș crede la mare pe marginea unui bazin, ce dacă muntele îmi străjuiește casa. Dar în lumea ta interioară totul e posibil și acceptat.

 V-am recomandat produsele, însă vă recomand să citiți site-ul Diego și la capitolul sfaturi, deși cunosc replica aceea „nu-mi dați sfaturi, știu să gresesc și singur”, iar de glume n-am prea avut chef, prea e ofertant subiectul.

plinte, tapet, „meșteri” citind despre sfaturile și produsele Diego, arhivă personală..

 Totuși, ați avea nevoie doar de voință, restul se găsește la magazine. Eu vreau să știu și cum să păstrez, în timp, ceea ce am obținut în joaca noastră de oameni mari. Casa nu e muzeu, acolo ți se intamplă toate lucrurile importante, e bijuteria ta de preț, oricât de mare sau mică e, căreia îi poți da fațetări deosebite devenind artist de ocazie care nu s-ar plictisi niciodată de șlefuit, curățat, îngrijit și purtat de grijă. Do it yourself. Concept plin de semnificații, dar cu satisfacții personale nemărginite. Verificat. Voi? Încercați!

Ps. Păcat că nu am poze cu before, ați înțelege mai bine….entuziasmul meu.

slideshow_979x345px_aprilis___mufu_RO

facebook diego

Cu greu m-am oprit, dar am scris cu toată bucuria mea despre Diego și „do it yourself”, probă înscrisă în Superblog Spring 2016, cu numărul 14.

diego_RO-300x101

30 de gânduri despre „DIY, jocul pentru acasă al copiilor… mari

  1. Mulțumim, chiar am nevoie. Mai am de facut o gramada, dar cum spuneam, le fac in timp, măcar acum avem loc de dormit și deranj ..prea putin.

  1. Da, am descoperit ca atat de în serios mi-am luat rolul, de parca toata priceperea lumii se baza pe sfaturile mele de om trecut prin astfel de expperiențe. Macar se simte implicarea mea in fiecare surub și cui batut in lemmnul casei. Multumesc, potecuta. Mai am două articole si zic stop. Lumea imi spune ca ar trebui sa ma bucur pentru locul provizoriu pe care-l ocup, eu astept finalul sa ma intorc la ale mele cu sufletul impacat ca am bifat si asta.

   1. Noi, cei care nu participăm, avem acces la acel top provizoriu?
    Indiferent de rezultate, s-a simţit implicarea în fiecare articol al tău. Adică nu ai scris doar ca să mai bifezi o probă, să treacă.

   2. …cică e ascuns clasamentul, ca juriile-s tot altele si sa nu influentam, dar deduci tu ca e de bine pt mine, deocamdata. Sambata viitoare se va sti rezultatul sigur, pana atunci rostogolirile si schimbarile in clasament sunt inerente. Prefer sa ma bucur atunci, sau sa imi ling ranile, cum o fi. Cat despre mine? La unele chiar am fost creativa, haioasa, la altele, ca aici, prea m-am luat in serios, dar nu as fi putut fi altfel, caci e distractie sa mesteresti după ce nu mai strici materiale, cat strici, e pagubă și nervi, cand inveti devine distractie si se vede in rezultat.

  1. ..știi că acesta a fost primul titlu al articolului? Apoi l-am alungat caci sigur il gasesc și la altii. Dar e atat adevar in niste cuvinte simple

 1. Mester in devenire. Mi-a placut articolul si faptul ca am aflat asa multe intr-un mod placut. Imi place ideea de ambient scandinav. Desi e cam pretios,fiind bazat pe mult alb. Spor la treaba si bafta, Adriana.

  1. ..asa am vrut de la inceput, numai ca atunci eram cum sunt acum in sb, prea obosita și am zis lasa, ce e un vopsit? o fac oricand. Fals. Bate fierul cat e cald, la noua renovare, insa, care e curand, intra la must to do.

 2. Dacă nu era ambtia ta de a aduna atatea unelte și scule, dacă nu aveai fixul sa facem din fiecare încăpere ceva care să nu semene cu alte case, mie nu-mi trecea prin cap că exista atatea materiale. Mai ții minte când am vrut să luăm de la Diego o mochetă imperială cu niște romburi vișinii pe un fond albastru? tunci nu aveam căței, acum am fi stat numai pe jos să adunăm păr de câine de pe culoarea aia închisă. Fiecare cuvânt de aici a adunat din experiența ta de meșter.Bifăm iarba artificială cum dă vara. Ok?

  1. Ei, multe chixuri am dat până am învățat cum să întreb ce mă interesa și să nu las să mi se ofere altceva decat vreau. Am descoperit ca mint poporul cu blogul, la cabinet avem nu știu ce tapet cu fibre, care doar la Diego se găsea. Dacă nu-l puneam acolo, la ce spatiu mic e, ar fi aratat deplorabil, și ar fi fost lavabilul hârșâit de scaune. Semn ca uneori incapatanarea mea e buna. Si da, eu tot mocheta deschisa vreau, nu imi iese din cap..

 3. Despre Luxury Vinyl Tiles nici nu auzisem până la tine, dar cred că ar arăta extraordinar și în baia mea. Multe ai învățat pe parcursul renovării locuinței, dar norocul cel mai mare a fost să găsești materialele potrivite, specialiști și sfaturile de care aveai nevoie, toate în același loc, Diego. Noi suntem și mai norocoși pentru că toate sunt la un click distanță, iar acum știm unde să le găsim. 🙂

  1. TRADUCEREA ELEGANTA A PARDOSELII REZISTENTE LA APA. Mie îmi pare o supergăselniță mai ales la locuințe cu probleme de umezeală cum au eu incaperile cu stanca. Poți placa pereți, cada de baie, la wc, deasupra gresiei cu rosturi urate. Chiar știu, dar nu e meritul meu, ci nevoia m-a invatat. Nu am avut mereu bani și pt materiale, și pt mester. Stii cate sfaturi faine au oamenii astia și de montaj și intretinere? Dincolo de publicitate si concurs..

  1. Nu citesc, din lipsa de timp, multe articole alecelor din concurs, dar sunt cativa care se vede ca au renovat singuri. La mine, apropo de avizez și proba asta, chisar asa s-a intamplat. Stiu mai mult decat mi-as dori sa stiu in materie de redecorare, unelte și materiale. Mi se spunea, tanara fiind, ca sunt prea feminină sa fac unele lucruri brute. Ori am pierdut din feminitate, ori am dat din ea acestor indeletniciri. Multumesc, Petru, pentru aprecieri. Succes in tot ce faci!

 4. In ziua de azi e mai usor pentru femei sa mestereasca singure, sunt atat de multe materiale care ajuta si usureaza munca. E o placere sa faci ceva cu propria mana!

  1. Da, indiferent daca apelam la mici proiecte, cum sunt cele cu tehnica șervețelului și apropo de asta chiar i-am daruit surorii mele „un scrin” in miniatura care era facut cu aceasta tehnică, care am văzut că ți-e tare dragă, ori ne hazardăm în lucruri mari, acum e posibil și prin uneltele ce se pot folosi usor. Eu am fost nevoita, nu mai aveam bani, aveam materiale cumparate și am facut echipă cu al meu cumnat. Am invatat o mie de lucruri pe care le visez și noapte ca la examen.

 5. Am citit pe telefon și am avut senzația că am fost pe-aici. 🙂
  Documentat și serios, așa ca tine. Mi-a plăcut la nebunie cum vă documentați tu și Mihai. Sunt convinsă că iese perfect orice proiect. Acesta cu siguranță. DIY e mănușă, îi băgați pe meșteri în buzunar. 🙂

  1. Cand am inceput a renova stateam cu laptopul, și nu aveam blog sau fb, căutand despre materiale. Mesterii vorbeau intre ei: „ÎI spunem că trebuie stat baițul 3 zile sa se usuce și nu venim, mergem la alta lucrare!” Mie imi venea sa plang, auzindu-i. Intram pe google, cautam informatii, eu cumpăram materialele, deci nu mă zgarceam, citeam proprietatile si veneam și le spuneam ca din carti. A doua zi erau la lucru. Am invatat despre renovări cat pt zece vieti, iar de facut..am fost nevoita cand banii s-au terminat.

 6. De la Diego ne-am luat tapetul si parchetul antichizat.Ai uitat sa spui ca ai facut echipa si cu cumnatul.Amandoi sunteti enciclopedii de sfaturi utile.

Comentariile sunt închise