Mărgăritare-profil

Bazar cu obsesii

nebun
www. fungift.ro

Am obsesia cercului, a cireșelor, a melcilor fără cochilii sau cu, mă obsedează că locuiesc pe Dealul melcilor, și nu glumesc, v-am spus-o des. Am obsesia știutului și neștiutului, șoptitului și neșoptitului, nestrânsului, neiubitului, nedoritului, nemăsuratului, nepotrivitului. Am obsesia șoaptei și a forfotei, a tropotitului, vârtejului și a gândului nespus, am obsesii tainice, așezate, domoale, molcuțe cu vorbele soțului meu prinse în ele. Am obsesia albastrului, a pietrelor albe, a cuvântului alergat, obsesii de om mărunt, de om trudit, obsesie alb – negru, a albului nesfârșit, a trecerilor, obsesii de om obișnuit, obsesia ochelarilor mari de soare, obsesia mobilei pictate, a sforii, a pânzei de sac; am obsesii tricolore, cu gând de Păunescu, Sorescu, Nichita și Eminescu, am obsesia toamnei, a mirosului de scorțișoară, dovleac și brumă. Am obsesia fricilor, spaimelor, sărăciei, a îmbrățișărilor, îmbătrânirii și neîncrederii. Am obsesii cu amintiri de la Revoluție, obsesia uitării,  nu-mi lipsesc unii oameni și nu mă mai interesează ce oameni mă urăsc sau iubesc. Am obsesia clipei, a trecerii, secundei, obsesii de tablă, de cretă, de metal. Am obsesia neîmplinirii, a inspirației, imitației, a renașterii, obsesia redescoperirii, a feminității, obsesie senzuală, decorativă, cu puls neregulat.

Am obsesii cu greșeală, din greșeală și despre greșeală. Am obsesia ploii, a nasului lipit de geam, obsesie amară, lucidă, pragmatică, logică, matematică. Am obsesii oțelite, tăioase, povestite, obsesia roșului, cărămizilor, obloanelor, obsesia lemnului rindeluit, a buzelor roșii, a tușului negru, obsesia porțelanului perfect, a damascului fin, a cașmirului, a perdelelor cu pătrățele roșu-alb,  a pielii, obsesia gustului franțuzesc, a hortensiilor, obsesii crocante, obsesia ne-visării, a concretului, a sălii de fitness, obsesia pâinii calde, a clătitelor, a dulceții de zmeură, a mierii de salcâm sau de tei, a untului și a brânzei, am obsesia oului moale, a gătitului, gogoșilor, a mămăligii și pastramei de oaie, a cafelei râșnite, a biscuiților cu migdale, a bezelelor gen Pavlova, a prunelor uscate, am obsesii crocante, dulci-acrisoare, obsesia dantelelor de bumbac, obsesia broderiilor, obsesia cuferelor, obsesii de catifea, de vechi, de retro,  de vintage, obsesii rustice, a nesfârșitului, a munților și valurilor toamna, a mării iarna.

 Am obsesia aromelor, a libertății, a cuprului, obsesia fondului de ten beige, obsesii de smarald, de onix, a cerceilor mari, a gablonțurilor, obsesia cărților roase de vreme, a rochiilor, obsesii croșetate, obsesia unghiilor mici, mărunte, cu mâini fine, obsesia păstăii de vanilie, a crengilor goale, a moțului cu frișcă, a eprubetelor, a covoarelor de lână albe, obsesia mersului prin ploaie la Paris, obsesie de Sighișoara, de Casa Cositorarului, obsesia cameelor și a balansoarelor, am obsesia stalpilor de lemn, a sălciilor pletoase, a salcâmilor, a fierului, obsesia rafturilor ascunse, a coșurilor de răchită, a rogojinilor, obsesia draperiilor albe, pline, obsesii de sticlă, de bambus, obsesia jobenelor, a mirosului de tutun cu aromă de cireșe, obsesia oamenilor potriviți, obsesia rochiilor negre, a bulinelor albe pe o pânză bleumarin, a tocurilor, a cizmelor înalte, a celor militărești, a șalurilor și mânușilor fine, am obsesia candelabrelor de pânză cu franjuri, a cergilor maramureșene, a iilor, am obsesia brazilor, a verdelui din gradina, obsesia stancilor, a pantalonilor scurți, a pantalonilor de piele, a blugilor vechi; obsesia cămășilor albe, ale maieurilor, obsesia circului pe care-l detest, a magiei care nu mi-e dragă, obsesia mâinilor libere când port o poșetă, a imprimeurilor florale, ale dungilor marine, obsesia tablourilor grafice.

Nu-mi place să fiu fotografiată, nu știu să fotografiez, nu scap ușor de probleme care mă bântuie prin nepotrivire, nu-mi plac oamenii egoiști, nu vreau să știu secrete, nu-mi plac experiențele care lasă gust amar, iubesc munții, Canionul Sapte Scari, pe sor mea, pe mama, amintirile cu tata, cele din copilărie, urasc faptul ca nu am semnul de apostrof pe tastatura, iubesc oamenii originali, urasc sa ma simt stânjenită de vreo întâmplare, nu-mi plac anii tinereții mele, nesiguranța de atunci, bâjbâiala, imi plac ceainicele, gențile pictate manual, rubinele, jadul, chihlimbarul și bambusul.

Nu am obsesia ridurilor, nu am obsesia trecutului, ci a prezentului, nu-mi plac pepenii, am dependența de calculator dar fără obsesie, de animalele mele de companie fără să mă transform într-o „activistă”, nu suport telefonul digital, nu-mi plac semințele, mănânc rar alune, îmi plac Garou, Zaz și muzica franțuzească, ultima mea obsesie e năutul și sper să fac o obsesie pentru fluturi. Poate așa imi zboară și mie toți fluturii ăștia din cap pe care i-am numit …obsesii.

În definitiv, nu am nicio obsesie ci doar repetiții. Simplificat, e ca și când vii acasă cu un nou tricou alb, perfect, când zac, pe raft, zeci, la fel. Dar dacă-ți plac…

11 gânduri despre „Bazar cu obsesii

 1. Ai descris aici obsesia obsesiilor. Și mi-ai adus aminte de o foarte veche melodie, din care nu am reușit niciodată să ascult decât un mic fragment, și care descrie mărfurile dintr-un bazar. Bazar de obsesii ai deschis și tu aici.

  1. ..iți este clar ca aceste randuri mi le-am scris mie, pentru ca rade mereu sotul meu de toate prostiile care umbla stol prin mintea mea. Să stii că iți dau drepturi de autor, dar voi schimba titlu cu acest „bazar de obsesii.

   1. Mă simt măgulit!
    Nu, nu-mi trebuie drepturi de autor. Mă bucur că ți-a plăcut expresia.

    În ce privește articolul tău, n-aș spune că este despre obsesii, ci doar despre ceea ce-ți place. Abia dacă vreo două ar putea fi încadrate ca obsesii. În rest… fiecare avem câte o astfel de listă, dacă stăm bine să ne gândim. M-aș alătura multor articole din bazarul tău, căci și la mine se numără printre preferințe. Sau poate la categoria „asta nu”. Oare Mihai nu se cuplează cu tine la nimic din ce-ai scris mai sus? Eu spun că da.

    Să-ți fie ziua însorită! Chiar dacă pe la voi curg fulgi apoși, de lapoviță.
    La mine doar plouă, mărunt, a toamnă.

  2. Ti-e clar ca l-am scris adaugand lucruri și am inceput cu obsesia cercului și a melcilor. Apoi am luat-o razna, pentru ca as fi putut scrie perfect despre ”imi place sa” sau ”nu-mi place să”. Si l-am lăsat asa. Culmea, lui Mihai i-a placut insiruirea, și…crede-mă el are obsesii cu adevărat, pentru că are puține dar incadrate perfect in termen. Da, ninge, am legat gardul viu sa nu se rupă, nu-mi place, a adus deranjuri mari, de la masina pana la catei, dar asta e. O zi faină sa ai!

 2. În concluzie, ești suma tuturor obsesiilor tale. Dacă nu știam încă totul despre tine acum mi te-ai dezvăluit în întregime. Timpul, viața, oamenii vor avea darul de a-ți adăuga și alte obsesii.

 3. Ce multe obsesii avem în comun! O adevărată artă ai produs, reuşind să le enumeri pe aproape toate. Şi un act de mare curaj, şi… foarte frumos!

  1. …daaaa, o nebunie dintr-o seară curajoasa. Ma bucur ca ai prins ideea buna din toată…zăpăceala aia a mea. Te pup…

Comentariile sunt închise