Mărgăritar publicitar

Căldura radiantă și căsuța din pădure

Oamenii nu se schimbă, se transformă. Trăiesc zi de zi în goana lucrurilor de lângă ei. Admiră, se informează, aderă sau doar își trăiesc alegerile, deloc simple.  Tumultul vieții pune praf peste decizii. Viteza îl spulberă. Timpul își alege victoriile. Tu prinzi ideea, rapid, și încerci să înmagazinezi cât mai multe lucruri și să le faci cunoscute. Dacă poți.
panou radiant cu imagine traditională
Sunt ca niște panouri radiante cu infraroșu care încălzesc, perfect, orice inimă. Până mai ieri, aș fi folosit cuvântul sobă sau ..calorifer. Azi, nu.
Mă repliez, ușor, realizând că, deși am impresia că le știu pe toate, observ cum multe rămân  la nivel superficial. Când spui sobă, parcă vezi tăciunii aprinși și poveștile cu nuci și gutui.  Simți mirosul și te ia nostalgia. Te culcușești în amintiri. Am avut și eu o sobă. Ocupa și spațiu și nu era nici arătoasă, dar a venit la pachet cu casa. Când ne întorceam de la serviciu, așteptam câte o oră doar să se încălzească ea, apoi încăperea. Nu cred că am mai avut moment romantic dârdâind de frig, iar când mi s-a mai lipit si rochia de ușita de fonta, am jurat ca îi vin de hac. Mama are si acum una, la țară, și doarme iepureste, stiind că nu e nimeni, în afară de ea, să bage pe foc lemne. Așa că „am evoluat”; am căsăpit soba prost făcută și am pus centrală. Ca noi toți. E cald, plăcut, dar m-au îngropat hârtiile, avizele, proiectele, autorizații, verificari, valabilitate, costuri, un hățiș de conducte și țevi, praf, nervi, emoții, probleme când ți-e lumea mai dragă tot privind spre presiunea cea de toate zilele, mastodonți de calorifere care stau în calea fericirii mele.
Chiar ieri îmi povestea o prietenă că se mută lângă Brașov și nu are gaz metan. I-am zis că nu-mi mai pare o problemă câtă vreme sunt soluții de încălzire și sub formă de centrală pe lemne sau panou radiant. Ea mi-a confirmat că a optat pentru a doua variantă, pentru apă având „instant” instalat și la baie și la bucătărie:„M-am mutat la mai bine, nu mai vreau să mă înec în uscăciunea aerului din casă, vreau să beneficiez de o perioadă a vieții în care să-mi asigur sănătatea și confortul. În plus, cu o bormașină și puțină pricepere le așezi unde vrei, nici nu costă atât, sunt garantate 25-30 de ani, adica mai mult decat aș spera, și cum acum exact ca electrocasnicele elaborate sunt reglate sa aiba un consum mic, nu-mi fac griji pentru costuri. Dar tu chiar vrei sa le vorbesti oamenilor despre aceste lucruri? Păi, cu o cautare pe google despre chibzuință și căldură și-au răspuns singuri. Oamenii nu au răbdare, de asta si cauta lucruri noi care sa le simplifice existenta. În plus, doar experimentând se conving, iar până la experimentare se lovesc de idei preconcepute, mereu cu ochii la consumuri, bani și gândul că se pot îmbolnăvi! Eu zic ca am tablouri noi, cineva însa a confundat un panou cu televizorul, că era negru-mat!”
Mereu v-am spus că îmi place casa mea. E sub munte, e luminoasă, veselă și călduroasă. Căldura iubirii, că de restul trebuie să ne ocupăm noi.  Lemn, piatră, sticlă și obiecte care transformă clădirea într-un cămin.   Anul acesta vreau să fac niste modificari. Culmea, totul e perfect. Avem timp, om care să mă ajute să-mi înfăptuiesc visul, dar mă lovesc de ideea frigului și de calorifere, în plus sau în minus. Nu mai vreau să îmi fie frig niciodată. Și de aici, revin la începutul confesiunii. Casa viitorului, casa inteligentă, casa în care preconcepțiile și obstacolele vor dispărea și pentru care voi apela la specialiști care să mă ajute să pun și eu un panou radiant acolo unde e musai să completăm sau chiar sa înlocuim funcția centralei, care oricum asigură apa caldă. Și de n-aveam una, instantele pentru încălzirea apei sunt extrem de la îndemână. Am vrut să-mi fac un culcuș de unde să mă așez să privesc orașul. Nu pot. Tocmai acolo, unul dintre calorifere tronează perfect. Stă în calea visului meu și asta nu-mi place deloc. De asta caut soluții, dar care să nu mă pună ca, mâine, să refac proiectele doar pentru că am cutezat  să vreau un loc intim și plăcut în casă. Totuși, fara acel loc de poveste aș putea trăi, fără încălzire nu.
Eu nu am o locuință nouă, modernă în design, desi multi ne-ar contrazice și, la început, am fost, chiar, puțin reticentă. Aveam în minte tot  ce gândesc toți, – chiar dacă nu recunosc -, la factura de curent, la faptul că nu se așază bine în aerul retro al încăperii și la eventualele radiații.  Toate mi-au  fost spulberate după ce am citit și m-am documentat pe site, realizand că, dacă-mi pun un panou pictat precum cărămida aparentă din casă, voi fi ca tanti aia din reclama care se ascunde pe perete, având o bluză precum tapetul și o pălărie de pai deasupra. Nici nu se va observa. Așa va fi invizibil și panoul meu, dar simțit în fiecare obiect încălzit din jur, care va deveni instantaneu încălzitor de suflete.  Când mi s-a explicat că și zvonul cu consumul mare de electricitate  e ca o legendă fără fond, am înțeles că mă pot apuca oricând de transformat livingul în oază de frumos și spațiu larg în care totul va emana căldură și la propriu, și la figurat. Soarele ne bate în geamuri, dar cum nu-l putem zăvorî în casă, mă gândesc că el e cel care mă convinge că ceea ce am spus până acum are logică, căci știm exact cum încălzesc razele sale fiecare obiect din jur. Doar că, în cazul nostru, putem spune  stop și play, când vrem.
Cu toate acestea, tare aș vrea să vă zic și vouă de ce ar trebui să facem alegeri care sa nu se învechească mâine sub povara celor care vor veni și de ce ne-ar fi panourile radiante motiv de bucurie și alegere bună. Comparând puțin facturile de acum, la gaz și curent, cred ca eu am fost ușor de convins. Voi, rumegați ideile si mai vedem ce concluzii tragem, cu un click pe cele două linkuri.

 

Tot ce-mi doresc e să am aceeași senzatie, că mi-e cald și bine acasă, că nimic nu s-a schimbat, dar că printr-o sursă nouă de căldură, o mențin și pe cea a mulțumirii de sine. Evoluția stă, în primul rând, în comoditatea alegerilor făcute să ne ușureze viața, ajutându-ne să ne păstrăm caracteristicile locului unde trăim, dar și finanțele în parametri. Am senzația ca acest articol vine doar cu un refresh, pentru că observ că oamenii din jur chiar știu ce e mai bine pentru ei și cunosc beneficiile acestui mod de încălzire. Au doar reticențele neinformării vizavi de costuri, de instalare, dar si consum. Eu îmi fac datoria să vă zic unde le găsiți pe cele mai bune sau, măcar, vreau să îndrăznesc a vedea ce părere aveți despre. Poate, ca în telefonul fără fir, dar cu final bun, sper să duceti și voi informatia mai departe, iar daca aveți nevoie de puțină caldură în plus să nu ezitați a o folosi.
Eu merg să arvunesc meșterul în renovare. Vreau să văd Tâmpa direct din pat, să am impresia ca îmi ninge în sufragerie și că obiectele din jur o topesc, asa cum mi se topesc mie acum cuvintele doar gândindu-mă că totul e posibil și simplu. Simplitate complexă. Încercați! Totuși, până vom ajunge sa desavarsim incalzirea spatiului, ne-am luat niste sobite cu suflet. Nici urmă de frig. Parol!

Articol scris pentru Blogal Initiative în  campania „Avantajele panourilor radiante cu infraroșu” .

13 gânduri despre „Căldura radiantă și căsuța din pădure

 1. Panourile radiante chiar ofera caldura necesara si facturile vin cu sume mai mici la electricitate, dar si camerele sunt destul de mici. 🙂
  La vremea de inceput – cand mai toata lumea era reticenta la panouri – o prietena a noastra si sotul ei au ales panourile, si sunt super multumiti! Ale lor sunt albe si sunt montate pe tavan – asa s-a potirivit la ei cel mai bine. Au fost, totusi, nevoiti sa schimbe instalatia electrica a casei pentru ca era veche si s-ar fi putut sa nu reziste. Au termostat si pot regla caldura; la panoul electric din casa legatura e facuta separat si pot intrerupe de acolo doar alimentarea cu electricitate a panourilor. Cablurile nu sunt in zidarie, ci sunt mascate fin, asa ca de-ar fi sa se intample ceva nu „darama” peretii pentru a repara. 🙂
  Nu le ocupa spatiul, abia se vad, dar se simte efectul. Pe scurt: clientul e foarte multumit. 🙂

  1. ..uite, vezi? Eu am vrut sa cosmetizez cumva caci am observat ca mi-am facut cititorii sa citeasca despre orice lucru daca îi introduc în atmosfera casei, dar da…eu am refacut instalatia electrica și am multe separat, chiar si pentru cuptor si plita electrica, de exemplu. Si mie imi plac cele pt tavan, dar mie nu mi s-ar potrivi deloc, in schimb unul pictat l-as incadra imediat, și da, cred, indiiferent pentru ce sunt folosite in mascarea cablurilor, nimic nu imi e mai neplacut decat niste fire ce se ițesc te miri pe unde. Nu cred in faza in care as putea convinge pe cineva de ceva, dar suntem tare inregimentati in faza cu factura electrica, cand, de fapt, nici gazul nu mai e prea ieftin. Si n-am glumit deloc, urasc faptul ca unde pot strecura o modificare am calorifer, acum. Am vrut sa scriu cum de revelion, luni, mai precis, m-am dus și am cumparat inca unul pentru dormitor și n-a fost deloc ieftin, cam 300 ron cu tot cu robineti, cum am scos toata apa din instalatie, neagra ca pamantul, cum am dat peste cap functionarea presiunii corecte la centrala, de am pazit-o o saptamana, dar cum toti au scris despre asta parea sf. Faptul ca stau langa padure, gerul ne-a pus capac. Asa ca panoul chiar e util in partea de living și ma bucur de ideea mea, ca nu ma mai lovesc de lucruri fixe. Multumesc pentru completare, a venit…mănușă.

  1. exact, mi-a placut mult articolul de pe chibzuinta. Acolo scrie și ce vrei și ce nu vrei sa stii despre panouri, cum bine, cred, ca ai vazut și cum sper sa vada si cei ce intra pe linkuri. Daca intra.

   1. E bine explicat şi în articol, dar nu de acolo ştiu! Am avut de a face cu ele pe la începutul lui 2012 când erau relativ noi pe piaţa românească.

    1. …ei, da; asta era mai mult pentru cei care citesc, daca citesc, ca asa primul meu moment in care am luat cunostinta, e cu multi ani in urma, intr-un cabinet stomatologic, policlinica fiind, si unde toti se debransasera si se incalzeau cum puteau. Ei, una din doctorite,un om tanar si teribil de inovator, dar care e in lumea dreptilor, de ceva timp, avea un astfel de panou decorativ pe care eu nu am stiut drept ce sa-l iau. Cand am vazut subiectul, la ea m-am gandit, dar era mult prea trist. Asta se intampla prin 2010.

 2. Sora mea se încălzește de vreo trei ani la un astfel de panou, numai că e unul alb și amplasat pe plafon. Și sunt foarte mulțumiți și de căldură, și de costuri. Recomand, deci, în cunoștință de cauză! Mie însă, clasică cum mă știi, îmi place să aud lemnele trosnind în sobă când afară e un ger năpraznic ca azi.

  1. …da, eu mi-as dori unul pentru mama la tara. Dupa ce am scris articolul, am avut revelatia asta, ca tot îi platim noi energia electrica, iar ea sta doar in odaita…, i-ar fi cald si bine, si nu ar mai raci, mergand in fundul curtii după lemne. Azi vine acasa și de nevoie, bate Crivățul din nou…, dar tu stii asta deja. Si nici nu-i musai sa renunte la soba, ci doar sa aiba alternativa si confort..

 3. Nu stiam despre panourile radiante ca sunt atât de usor de montat si atat de decorative.Cred ca la tara , la mama ,unde lemnul se gaseste atat de greu,ar fi o solutie perfecta,mai ales pentru ea care foloseste doar o încăpere si nu are nevoie de multa încălzire a spațiului.. La anul cu siguranta ne apucăm de renovat !Interesante informații, multumim!

 4. Doamne, ce casuta frumoasa, e un colt de rai acolo la tine. Am avut ocazia si am in continuare ori de cate ori as dori sa petrec cateva zile intr-un loc similar, la o prietena la Orsova. Sa deschid geamul si sa pasesc afara in iarba, sa privesc de pe terasa plina cu flori pana dincolo la vecinii nostri sarbi. Ii voi prezenta varianta asta cu panourile radiante pentru a-si incalzi locuinta, cred ca ar incanta-o si pe ea asa cum ma incanta si pe mine de fapt.

  1. …da, singurul mod in care am putut-o scoate din umbra aceea a pădurii a fost s-o dau cu roșu și sa-i pun geamuri mari. Daca acestea aduc lumina, caldura si aerul boem, tot ce am scris in interior e perfect adevarat, asa ca sper ca a mea casuta din povesti sa primeasca in dar un panou și astfel putem verifica ce modificari putem face in functie de nevoia de caldura. Multumesc pentru popas.

  2. ..da, clickul asta cu panoul radiant la țara, mi-a venit după ce am scris articolul. Ar fi o varianta perfecta, mai ales pt un om singur.

Comentariile sunt închise