Nicio clipă nu-i aievea,
Se cam cern trăiri de basm,
Printre clipe efemere,
Care par luciri pe asfalt;
Tu te-ncurci cu gânduri pline,
Printre globuri și beteală,
Viata însă îți transmite
Că e o zi când or s-apară
Nu doar inima zglobie
Și răciri de vreme rea,
Nu doar turtă arămie,
Scorțișoară și peltea,
Ci va pune în ghetuțe,
Sau sub crengi de brad cuminte,
Și vreo două nuielușe,
Plus povești de luat aminte.
Tu te faci că n-auzi bine,
Torni pahar după pahar,
Pui discret două colinde,
Și te-mbeți-n al tău altar.
În tăceri fără fasoane,
Te cuprinde spirit bun,
Vinul însă  îți adoarme
Omul drag, în plin ..Crăciun.
Și cum stai privind la stele,
Chicotind cu gând departe,
Tu vezi râuri pe podele,
Dar metafora-i-n carte.
Și te uiți un pic cu ciudă,
Cum se scurg, dintr-o crevasă,
Ape repezi, care-ți udă
Tot Crăciunul tău..de acasă.
Omul doarme, apa curge
Eu mă zbat, magia cade
Globurile or să se culce
Obosite de parade.
Cazi pe gânduri, râzi cu ochii
Amuzat de aventuri
Chiar te bucuri că tac stropii
Și că simți că e Crăciun.

 

Inechitabil e cuvântul,
Ce-mi vine acum timid pe buze,
Mi s-a tăiat cumva avântul
Dar mi-a adus vreo două muze
Sa prind în bradul cu steluță
O amintire cam udată,
Acum pare chiar drăguță
Și-ncepe tot cu a fost odată!

bradut

Şi uite aşa mi-am petrecut eu…una din zilele mele de Crăciun – căutând un instalator sau pe cineva priceput. Noroc că există robinet de siguranță.

40 de gânduri despre “Inechitabilul din ziua de Crăciun

 1. Incepe sa mi se para echitabil… Nu putem una fara alta, se pare. Aseara, cu cateva minute inainte de miezul noptii, baietii mei reparau o teava care explodase in baie. Singurul noroc a fost ca apa curgea in cada, asa ca nu am fost nevoita sa cobor din pat… Am constatat ca sunt probleme, i-am vazut agitati, cu diverse scule in mana, mi-am spus ca se descurca si am revenit la cartea mea. :))))
  Nu i-au dat de cap, ca problema vine de undeva din ascunzisul ala de sub chiuveta, cel ce coboara la subsol, asa ca suntem in cautarea unui instalator. :)))
  Sarbatori fericite sa aveti, fara probleme si fara surprize neplacute!

 2. Păzaște bine-al tău Crăciun
  Și nu lăsa să se destrame
  A sa magie, chiar de-ți pare
  C-ar fi un pic pe dos!
  Inechitabilul e-abil
  Și se strecoară orișiunde
  Poate găsi un om și unde
  Nu-i paznicul atent!

 3. Îmi pare rău că ai avut parte de astfel de incidente. Îți doresc ca vacanța ta să curgă în continuare lin, iar trecerea dintre ani să îți fie lină și plină de încântare. La mulți ani Adriana!

 4. Sonia, a fost un deranj minor. Am avut şi am una dintre cele mai frumoase si inedite sărbători. Crăciun de o seară cu mama…tocmai la Buzău, a doua zi …TREN, apoi…prieteni, cătei in vizita, prieten drag ce ne-a salvat din deranj, şi ar mai fi….. Am aruncat două mochete si am aranjat din nou lucrurile in dresing. Până acolo ajunsese …apa. Plus motiv …de scris…rapid. Multumim pentru urari! La fel şi vouă! La multi ani!

 5. Motiv de scriere în strofă,
  Căci un Crăciun de basm a fost,
  „Inechitabil” e o slovă
  Ce-o alesese-şi pentru post.
  Şi fiindcă lenea e prea dulce,
  Dar jocul e tentant defel,
  Găsit-am întâmplarea fulger
  Într-un deranj cam…mititel.
  Păzesc cum spui acum vacanţa
  Să nu mi-o fure cineva,
  Inechitabil să rămână
  Doar un cuvânt cam…tra-la-la!

  Sunt paznic vigilent, Mugur! Abil şi vigilent! Promit!

 6. Multumim! Sărbători pline de bucurii şi fără incidente! Nouă ne-a rezolvat problema acelasi prieten vechi si drag ce totdeauna are timp, nu stiu de unde, si de noi. Asta mă face să fiu mai atentă la timpul liber. Acum totul are aer de poveste, chiar dacă nu e zăpada. Coincidentele astea…hmmmm

 7. Pierdut-am ritmul slovei mele
  Când văd cum zboar-a tale versuri.
  „Inechitabil” să rămână
  Doar un cuvânt în dicționar!
  În noul an, ce stă pe-aproape,
  Doar echitate să gasești,
  Iar zilele tale să-ți fie
  Toate ca-n vis și ca-n povești!

 8. Tonul din sfarsitul ultima strofa in care apare cuvantul inechitabil, ma amuza sau ar trebui sa mai pastram din umor,,,, chiar si in momente in care atmosfera nu mai e asa zen sau feng shui
  Sarbatori fericite!
  La multi ani

 9. Toți credeți ca e o problemă
  Când iese totul din tipar
  Că țeava nu ar fi o temă
  In astă zi din calendar

  O țeavă spartă în ajun
  Sau chiar în ziua de Crăciun
  Nu poate fi decât semn bun
  O amintire mai adun

  Căci prea e totul monoton
  Urările devin șablon
  Iar bucuria e mai mare
  Când mai apare o schimbare

 10. Daca neplacerea respectiva te-a facut sa scrii poezia a meritat, zau. Iti urez La multi ani, fericiti si impliniti, in care sa nu ai neplaceri mai mari ca cea cu teava sparta de Craciun :). Te imbratisez cu drag.

 11. Toate ca toate, dar fengul nu e bine să devină ”șui”, așa că trebuie reinstaurat urgent!
  Chiar dacă nu a fost o bucurie, poezia ta a fost o reală plăcere, să tot citesc, ai talent și gata!
  Dragă Adriana, o răceală mă ține în casă, dar uite că așa am avut timp să citesc minunății pe bloguri. Cum să spun…inechitabil?!
  Să ai un An Nou cu sănătate , belșug, reușite, împliniri, să fie așa cum îți dorești! Cu drag! 🙂

 12. ţeava spartă e semn de belşug! 🙂
  sărbători cu bine, draga mea. primele două strofe sunt cristal pur. nu eu îţi ziceam mai când că îmi place mai mult proza ta? iaca, recunosc şi versul bun… cu bucurie şi drag. dacă era de musai ca o ţeavă să se spargă pentru asta, veneam eu să o leg cu coada, că merita! din plin!

 13. Of … asa vin toate cand trebuie mai putin. Acum vreo 4 ani de 30 decembrie (da, aveam o tona de invitati a doua zi de Revelion) ni s-a stricat centrala. Dupa o noapte la resou s-a rezolvat totul ( eram fericiti ca se petrecuse in Romania si intr-o alta tara unde nici naiba nu-ti vine pe 31 decembirie)

 14. da, astfel de intamplari devin prilej de scriere. tocmai aici e frumusetea: sa avem puterea de a scrie despre ele si nu sa stam sa ne vaicarim. iar tu ai spus o asa de frumos… acum abia am dezlegat si eu misterul tevii si al apei de care ziceai :)… sa itti fie vacanta cu spor si anul nou cu schimbare, asa cum am vazut ca iti doresti sa fie cuvantul de ordine anul ce vine!
  La multi ani!

 15. Realizezi probabil cât de greu îi este cuiva mai butucănos în exprimare şi mai neşlefuit în gânduri să transmită mesaje cu urări în astfel de momente de sărbătoare unor oameni cu un suflet atât de frumos cum eşti tu. Da' nici prost crescut nu sunt aşa că am să spun, în cuvinte simple dar pornite din suflet, că îţi doresc un an nou minunat. Un an nou care să îţi aducă bucurii, în care dorinţele să îşi găsească împlinirea, în care dimineţile şi serile să te găsească zâmbind. La mulţi ani !, Adriana.

 16. Dane, tu esti surpriza acestei nopti! Nici prin visele mele cele mai frumoase nu mă asteptam la un mesaj acum cand timpul este potrivit pentru …distractie si alte indeletniciri de gen. Să speram ca anul ce vine să ne aducă şi mai multă interactiune. Eu mă consider fericită ca am avut si am posibilitatea de a vă citi pe voi şi de a-mi descreti fruntea, mai ales in cazul tău, cu lucruri ce nu sunt chiar la tot pasul. Pentru asta multumesc! La multi ani, Dane şi un An Nou cu bucurii şi impliniri. Mult noroc!

 17. Sper ca spartul țevii să fie spartul ghinionului, iar 2014 (of, ce greu îmi e să scriu 2014 şi nu 2013) să fie un an nou cât mai bun şi mai frumos pentru tine, cu multe împliniri, zâmbete, clipe magice şi să fii înconjurată doar de oameni frumoşi!

 18. Credeai că doar tu ești norocoasă? Ei afla că și eu sunt norocos. Mi s-a spart o țeavă la baie.Numai că mie mi-a fugit muza 🙂 S-a speriat. Ea era obișnuită doar cu apa de izvor și țeava spartă e cea de la apa caldă. Am s-o mint că este apă termală…. poate revine

 19. Inechitabilul s-a instalat comod, preţ de o clipă, dar am venit în vizită să-ţi spun de bine şi frumos în Anul Nou, ce a venit! La mulţi ani, Adriana! 🙂

 20. Mă mir că am uitat să răspund la aceste mesaje! Se vede că inechitabilul şi-a vârât coada in viaţa mea şi m-a ţinut departe de net! Între timp mi s-a stricat rău uşa de la intrare, atât de rău că de pe 1 se va repara doar pe 17. La mulţi ani, Anca!

 21. Cum spuneam, incidentele au curs: ţeava spartă, canalizare defectă, uşii i s-a stricat mecanismul şi trebuia comandat tocmai la Craiova, plus un senzor mort în baie ce ne face să orbecăim încă. Aşa că avem ce remedia, dar cum preocuparea mea mare e un câţel bolnav ce îl am in gazdă, acestea ajung pe locul doi. O imbratisare mare si de la mine.

 22. Vezi, tu vezi totul in on-line! Nu ti-a scăpat cuvântul meu favorit din acest an: schimbare. Da, o vreau pentru că statul pe scaun mi-a furat câte ceva din aspect şi nu numai. Mulţumesc, Vavaly! Să ne vedem sănătoşi!

 23. Of, sper că deja răceala ta să fie istorie. Mă ierţi, dar am uitat să răspund la mesaje, prea mult am stat afară din on line. Dar gândurile şi urările mele oricum le-ai primit la tine pe blog. Te pupic!

Lasă un răspuns