Mărgăritare festive

Pastele din ziua ta.

Eu care sunt atat de atenta, sa-mi fi fost atinsa vigilenta? De la tantari mi se trage, sigur, ca sunt singurii ce au aparut in ultima vreme, si-mi perturba mie linistea si concentrarea. De cate ori nu mi-ai spus de magica cifra cinci? De multe ori, iti spun eu. Si ca esti taur veritabil, iar era o informatie scapata in mijlocul comentariilor noastre, de ceva vreme incoace. Cu toate astea, na, ca-mi apare in dreapta paginii ca e ziua ta, azi. A ta. Raza mea de soare in desisul asta de nori, iar eu aflu, asa, la intamplare, ca sa vezi…

De multe ori, m-am gandit ca Dumnezeu are modul lui de a ne completa in fiecare zi. Chiar daca nu stim asta. Ne da cate ceva care sa ne scoata in evidenta unele lucruri, in care nu mai aveam demult incredere, sau ne inconjoara cu alti oameni, in fata carora, nu ai cum sa fii decat tu insuti, asa, dezgolit, fara masca, ascunzisuri si fatarnicii. Asa ai aparut si tu: directa, pontoasa, spontana, ca o naluca. Totdeauna cu o analogie, cu un gand bun, cu o comparatie cu stil, cu o incurajare, oricum ar fi fost, era, clar, pozitiv. Venisei, de acolo,din gandul lui Dumnezeu, sa- mi dai putere. Nici nu stii de cate ori ai facut-o….

Eu nu cred in intamplare, si la cat te caut pe pagina mea de facebook, sunt convinsa ca asa era firesc sa te cunosc. Sa te cunosc?! Ce ciudat suna. Eu , care te stiu doar din fotografiile tale spectaculoase, in care iti arati picioarele alea de adolescenta, sau gasesti nu stiu ce seminte de Ferrari , sau furi motoare, inimi, cu pozele animalutelor, dar si cele cu Alex. Cu toate astea am inceput sa te stiu un pic. Stiu ca-ti plac diminetile devreme, uneori citindu-mi prima povestile, incat primul tau comentariu imi face ziua speciala si linistita, si imbarbatata suficient incat sa scriu alta. Stiu ca faci drumuri lungi, ca nimic nu e prea mult pentru tine, ca esti atat de activa incat nu imi inchipui cand le faci pe toate. Si mai stiu ca esti sensibila, si buna, si luptatoare, energica, si usor revolutionara, atunci cand vrei cu tot dinadinsul sa aperi, culmea, nu convingerile tale, ci pe ale altora.

Dintre doua catete, tu nu poti fi decat cateta de baza, cea puternica, strong si desavarsita. Pentru ca asa a inceput totul: cu doua catete si o ipotenuza, intr-un joc marunt de seara, dar grandios prin rezultat.

Draga mea, ziua asta e plina de simboluri pentru mine, mai bine zis pentru tine. Anul asta Dumnezeu a pogorat lumina si iubire asupra acestei zile, prin Invierea Domnului, si a facut ca aniversarea ta sa fie plina de inimi, deja, incalzite de bucuria acestei sarbatori. Iata cum, nici sa vrei, nu ai cum sa fii lipsita de gratia  acestei intamplari minunate, sa te poti bucura de ganduri bune, de o stare aparte, divina, intr-un lucru unic si oarecum de tinut minte. Pentru ca, sa-ti schimbi prefixul intr-o zi de Paste, nu poate decat sa fie un dar pentru un om deosebit, clar. Dar de ce ma mir cand porti numele de Dana, adica ”judecata lui Dumnezeu”?!

Si pentru ca in ceilalti ani, te confrunti cu „ziua barbatului”, nu ma indoiesc ca „Vlad”, cel ce te completeaza, iese totdeauna castigator.

Cateta mea de baza, n-am daruri pentru tine, nici vorbe iscusite n-am, dar am o admiratie mare fata de tot ce insemni tu. Si ganduri bune. Multe, foarte multe. Si  pun acolo si niste sanatate, si iubire si impliniri, de tot felul.

Mihai iti trimite noroc, pentru ca, el spune, ca daca ai noroc, ai de toate. Si cu toate astea la pachet, si cu o casuta goala in care sa bifezi tot ce vrei tu, si ce crezi ca ti-ar prinde bine, legam bine cu un snur de „la multi ani” si ti-l trimitem repejor la tine in curte, ca stim noi, ca astazi,  la Vlad Dana e ” ziua portilor deschise”. Bine te-am gasit! Sa ne traiesti sanatoasa!