Mărgăritare-confesiuni, de ieri și de azi

Și nu mai fug de mine. Rămân…

Si nu mai fug de mine. Rămân. Rămân, caci menirea mea e sa nu uit ca pot fi fericita cu putin…

Mereu mi-am zis ca eu nu ma pricep la mai nimic, sau la tot felul, dar la nimic notabil. Nu era subapreciere, nici neincredere, dar aveam langa o sora varsatoare care tot ce executa, aceleasi lucruri pe care le faceam și eu,  ea zici ca se juca. Eu cu triplu de efort. Si tot asa, mă trezeam gandindu-mă ca nimic nu imi e …formidabil.

Când eram in lume, mă tupilam langa un zid, asa cum stateam in liceu, in banca a doua de la perete. Nici n-ati crede ca nu e nevoie sa stai in ultima banca. De acolo, din locul acela, din banca a doua la perete, aproape ca nu te vezi. Si invizibilitatea asta iți convine. Încă experimentez statul lângă un zid, fără a fi pus la zid, ci doar asteptand momentul bun sa ma ițesc din locul meu cu umbre dar si lumina.

Pana intr-o zi cand pentru un om faci cea mai buna mancare, esti cel mai chibzuit om, cel mai indemanatic, ti se zice de zeci de ori pe zi ce mult bun gust ai,  iți asculta toate povestirile despre cele întunecate din tine, râde de ele si te indruma ușor spre o oglinda, dar si  spre orice pasiune pe care o dezvolti, chiar daca e doar pentru o vreme.

Imi place, de exemplu, sa vopsesc lemnaraie; ador mobila veche, dar nu cea stil, ci cea care se poate reconditiona; simt cum pot scoate din anonimat ceva ce altul arunca. In casa mea cam fiecare lucru poarta istoria cuiva.  Cred ca v-ati saturat deja de ideea aia a mea cu „noutati impletite printre vechiturile inimii”, dar asta mă definește puțin. Visez ca voi face niste cursuri speciale despre vopseluri și antichizare. Daca nu as fi prinsa in altele, maine m-as duce. Asa, astept toamna. Iubesc, toamna. Toamna mi se coc toate, până și vacanta e concreta caci, in sfarsit, atunci o pot imparti cu sotul meu. Vara doar eu sunt cu acest privilegiu. Insa, fara el…nimic nu e grozav.

Într-o zi, gandindu-mă ca eu n-am nicio menire pe acest pamant, mi-au venit povestile in dar. Ce am facut eu cu gandul asta? Mi-am zis ca-s compuneri defazate, scrise cu 25 de ani mai tarziu decat trebuie.  Si n-am mai scris permanent, ci ocazional, raportandu-mă la ce vedeam in jur. Cand am reusit sa-mi amintesc anul 2013, inceputurile scrisului meu, și bucuria fiecarui cuvant, mi-a revenit suflul.

Uitam mereu, insa, cat de tare și rapid mă relaxeaza înșiruirea asta de cuvinte. De am talent in ceva e mai putin important acum, dar cred ca devine important faptul ca, in sfarsit, prin pasiunile mele noi intalnesc oameni extraordinari și observ ușor texte formidabile sau acțiuni la care nici nu visam vreodata,  care ma asaza in matca multumirii de sine.

Si nu mai fug de mine. Rămân. Rămân, caci menirea mea e sa nu uit ca pot fi fericita cu putin…

Si nu mai fug de mine. Rămân. Rămân, caci menirea mea e sa nu uit ca pot fi fericita cu putin...
Si nu mai fug de mine. Rămân. Rămân, caci menirea mea e sa nu uit ca pot fi fericita cu putin…

 

8 gânduri despre „Și nu mai fug de mine. Rămân…

  1. Ba, ceea ce faci tu cu înșiruirea asta de cuvinte, este talent. Și har. Restul sunt îndeletniciri. Să nu mă contrazici că mă supăr rău de tot.
    Zilele acestea m-am simțit ca în 2013, când sorbeam cu nesaț din cupa cu nectarul povestilor tale. Să nu abandonezi scrisul, Adriana. Poate îți răpește timp, poate e obositor, dar când vine muza inspirației n-o alunga. Ea are rostul ei, dictat de Sus. Te face să-ți îndeplinești menirea.
    Te îmbrățișez cu cel mai mare drag și te aștept mereu aici. Nu plec decât împreună cu tine.

    1. ..da, culmea, am scris zilnic, dar sunt citita mult mai putin pe blog și mult tare de pe facebook, insa am reusit sa nu mamai gandesc la cine ce citeste, ci la momentul meu de inspiratie. Multumesc tie..ca ma sustii mereu..

  2. Dar tu esti extraordinara,esti minunata,esti unica.Si numai tu stii sa tesi,sa impletesti,sa potrivesti cuvintele,alcatuind povesti care sa ne umple sufletele de emotie si incantare.Da,ne canti si ne descanti.Toti bajbaim in viata pana sa ne gasim drumul.Tu,pe al tau chiar l-ai gasit.As vrea sa spun acelasi lucru despre mine,dar nu pot pentru ca eu stiu ca inca ma risipesc ici-colo,fara a fi tocmai pe fagasul potrivit.Te imbratisez cu tot dragul,fata minunata.Fii ceea ce esti si este de ajuns!

    1. ..eu nu as fi de acord cu tine. Menirea ta exista, esti cautatoare de comori strabune, de filon românesc, de oameni cu care sa impartasesti din credintele tale. Tu esti precum Mihai, româncuță curioasa, care trimite celor ce vor sa stie informatie si bucurie de neam. Sunt onorata sa te am in preajma, dar mai fericita sunt ca ne stim de mici, de cand viata nu ne punea in carca atatea intrebari si framantari interioare.

Comentariile sunt închise